Thursday, 20 October 2011

Akan tiba masanya


Assalamualaikum wbt


Tiba-tiba diri ini terasa nak menulis tentang jodoh..ramai yang bertanya Cik Salmah bila nak kahwin ni..??? maklumlah dah meningkat umur, bakal menyambut hari kelahiran yang ke - 23 bulan depan..tua dah, tua ke..??? jawapan ada pada diri masing-masing..erm nak bagi jawapan apa ya pada pertanyaan bila nak kahwin..?? insyaAllah tengah menunggu seseorang (ana hadiahkan al-fatihah sebagai pengikat hati), hanya ALLAH yang berhak dan mengetahui masa yang sesuai untuk kami bersatu..^_^


Nak dapat calon suami yang baik dan soleh kita perlulah berusaha menjadi baik dan solehah dulu..pasti ramai yang dah tahu tapi kadang-kadang terlupa..bukan mudah untuk melayari sebuah bahtera yang penuh onak liku tanpa iman dan ilmu..pesanan kepada calon suamiku (ceceh siapa la tu, Allah tau jawapannya) sama-sama ya kita berusaha ke arah kebaikan..apabila sampai masanya, kita bersedia dan sama-sama untuk jatuh bangun dalam melayari kehidupan alam rumah tangga..

Cinta yang ana impikan adalah cinta yang suci selepas perkahwinan, bukan cinta angan-angan yang ditaburi janji-janji manis kosong sebelum mengikat sumpah janji di depan Allah dan manusia, untuk menjaga diri ini dan zuriat sampai ke syurgaNya..


رسالة إلى مرشحين زوجي,

Assalamualaikum wrh wbt

Ke hadapan calon suami ana yang Allah telah tetapkan sejak azali lagi (hanya Allah yang mengetahui siapa dirimu)..


Apa khabar iman enta hari ini, sudahkah hari enta diawali dengan rasa syukur kerana masih dapat menatap kembali dunia yang penuh ranjau ini..sudahkah wajah enta dibasahi dengan air wuduk yang bisa menyegarkan kembali ingatanmu bahawa nikmat Allah tiada nilainya pada kita..


Tahukah kamu bahawa Allah sekarang tengah menguji diri ini untuk menjadi lebih dewasa dan matang dalam pemikiran..Ana tau bahawa Allah sangat menyayangi diri ini sehingga dia menghantar pelbagai liku supaya diri ini lebih dekat dan mengingatiNya..Meskipun kadang-kadang terasa putus asa tetapi ketahui lah diri ini akan tetap cuba bangun dengan harapan hari akan datang lebih cerah..

Calon suami ana...

Entah bagaimana dan dimana dirimu sekarang, tetapi ana yakin Allah juga mencintai enta sepertimana Dia mencintai diri ana..Ana yakin Dia sedang melatih diri enta supaya menjadi mujahid yang kental..Apa yang ana harapkan hanyalah kesolehan enta, semoga sama halnya dengan diri enta..Kerna kecantikan ana yang enta harapkan hanyalah satu perkara yang sia-sia belaka..


Ana berada diambang kehausan ilmu, namun berbekalkan ilmu yang sedikit ini moga-moga dapat menjadi isteri yang diredhai Allah..Ana ini seorang yang pencemburu tetapi jika Allah dan rasul lebih engkau cintai berbanding diri ini, amat ana relakan..Dan begitulah sebaliknya..

Sekadar ini coretan yang dapat ana titipkan..Semoga diri enta sentiasa dibawah rahmat dan lindungan Ilahi..Ana akan tunggu masa yang sesuai untuk menjadi permaisuri dalam kerajaan yang bakal enta bina..Ana mengetahui bahawa Allah menginginkan kita bertemu pada waktu yang tepat dan Dia akan membuat segalanya indah pada waktu yang telah Dia tentukan..No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...